IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Септември на път да завърши изненадващо добре за Wall Street

През последната седмица на месеца излизат окончателните данни за БВП на САЩ за второто тримесечие

09:51 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Септември на път да завърши изненадващо добре за Wall Street

Септември традиционно е слаб месец за щатските борси, но въпреки това главните индекси на Wall Street са на път да отбележат най-силното си месечно представяне за последните няколко години. 

Изминаващият месец освен това е най-печелившият септември за щатските фондови пазари от 1939 г. От началото на септември ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се е повишил с над 8%, а широкият S&P 500 е добавил над 9%. Само в рамките на миналата седмица индексите се повишиха с повече от 2%, като достигнаха най-високите си стойности за последните четири месеца.

Причината за силния им ръст обаче се дължи не толкова на икономическия оптимизъм на инвеститорите, колкото на големите разпродажби през август, които дойдоха след смесените данни за състоянието и за изгледите пред щатската и световната икономика.

Те засилиха притесненията от повторно свиване на икономиката и ограничиха търсенето на по-рискови активи, за каквито се приемат акциите.

В началото на тази седмица икономическите данни от САЩ ще са оскъдни. В понеделник икономическият календар е празен, но в Брюксел президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише ще говори пред Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент относно паричната политика на централната банка.

Във вторник излиза един от най-важните индекси за жилищния пазар в САЩ – този на Case-Shiller, който следи цените на жилищата в големите американски градове. Очакванията сочат, че той се е повишил с 3,4% на годишна база през юли, след като нарасна с 4,2% през юни.

След началото на борсовата сесия ще излезе и индексът за икономическите нагласи на потребителите в САЩ за септември, който се изчислява от Conference Board. Очакванията са, че той ще се понижи до 52,9 пункта в сравнение с 53,5 пункта за август.

В сряда единственият икономически доклад ще бъде този на Министерството на енергетиката на САЩ, от който ще стане ясно как са се променили запасите от суров петрол на страната през миналата седмица.

Ежеседмичните данни за броя на американците, подали молби за помощи при безработица, излизат в четвъртък, малко преди началото на сесията. Пазарните анализатори очакват те да намалеят леко до 457 хил. в сравнение с 465 хил. за предходната седмица.

В четвъртък излиза също и третата окончателна оценка на Бюрото по икономически анализи за брутния вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие. Според пазарните прогнози данните ще потвърдят предишната оценка за ръст от 1,6% на приравнена към годишна основа база. Първоначално обявеното повишение бе от 2,4%.

В същия ден излиза и индексът на бизнес активността във фабричния сектор в района на Чикаго, като според прогнозите той ще отчете повишение до 56 пункта за септември в сравнение с 56,7 пункта за август.

Седмицата ще завърши с данните за личните приходи и разходи на американските домакинства. Според икономисти и двете категории ще покажат увеличение от 0,3% на месечна база през август.

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за септември ще излезе малко след началото на сесията и се очаква окончателната му стойност да нарасне до 67,1 пункта в сравнение с 66,6 пункта за август. Важен ще бъде и индексът на бизнес активността в производствения сектор, който се очаква да падне до 54,5 пункта през септември в сравнение с 56,3 пункта за август. Стойност над 50 сочи за разрастване на активността в сектора.

В петък излизат още данните за разходите в строителния сектор, за които се очаква понижение от 0,5% през август, след отчетения през юли месечен спад от 1 на сто. През първия ден на октомври излизат и данните за продажбите на автомобили в САЩ през септември.

От началото на третото тримесечие Dow се е повишил с над 7%, докато S&P 500 е нараснал с близо 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още